duminică, 2 februarie 2014

Butoane deştepte

Idee preconcepută: toate butoanele ce te înconjoară chiar te ajută.

Adevărul: multe butoane montate în spaţiul public sunt acolo doar ca să te consoleze.

Apeşi butonul soneriei. Auzi soneria cum sună. Apeşi butonul liftului, acesta se luminează. Apeşi butonul automatului cu băuturi răcoritoare şi spoof cade o doză în locaş.

Toată viaţa ai apăsat un buton şi ai fost recompensat pentru asta. Te condiţionează şi este cel mai simplu lucru - precum un hamster ce apasă o maneta pentru a i se dă o porţie de mâncare.

Butoanele te fac să crezi că are loc o magie între momentul apăsări lor şi când obţii rezultatul dorit. Niciodată nu poţi fi sigur că tu ai scos sucul din automat fără a desface automatul şi a învăţa cum funcţionează.

Poate e un pitic înăuntru ce bagă sucul pe fanta de evacuare. Sau poate maşinăria este dotată cu o cameră ce transmite cuiva comanda ta iar acesta comunica cu maşina care îţi eliberează răcoritoarea.

Pur şi simplu nu ştii ce se întâmplă şi asta te face să fii condiţionat. Odată apăsat un buton e foarte probabil că o să-l apeşi şi în viitor.

Problema e că nu toate butoanele din viaţa noastră modernă chiar execută o comandă. Magia dintre apăsarea butonului şi rezultatul dorit este doar în capul tău. Nu totdeauna te prinzi, şi continui să te crezi extrem de inteligent doar pentru că ştii să apeşi un buton.

De exemplu butonul de închidere a uşilor la lift în cele mai multe cazuri nu funcţionează sau necesită o cheie şi personal specializat pentru a funcţiona şi numai în cazuri de urgenţă pentru unele lifturi. Cu toate că uşile se închid adeseori automat toată lumea apasă acel buton chiar dacă altcineva la apăsat înainte. Ultimul care se nimereşte să-l apese iar uşile se închid (pentru că oricum se închid automat) rămâne cu un zâmbet de satisfacţie ca şi cum butonul acela îl ascultă doar pe el.

Creierul tău rămâne condiţionat de apăsarea de butoane chiar dacă acestea nu funcţionează, şi de câte ori le apeşi parcă se eliberează chimicalele fericirii în organism, asemeni administrării unui medicament placebo.

Alt exemplu poate fi butonul de schimbare a culorii de la semafor instalat în unele oraşe la intersecţiile semaforizate. Majoritatea acestor butoane nu funcţionează deoarece au fost scoase din funcţiune pentru că mai tare încurcau fluidizarea traficului. Cu toate acestea oamenii apasă butoane placebo în intersecţiile ce au fost dotate cândva cu aşa ceva.

Alte butoane placebo se pot găsi în mijloacele de transport sau sediile de birouri unde există un termostat pentru reglarea temperaturii aerului condiţionat. Cu toate că acestea nu funcţionează fiind scoase din uz în mod intenţionat de către companii tocmai pentru a nu defecta sistemul de aer condiţionat, toată lumea apasă acele butoane cu toate că nu se observa nici o schimbare a temperaturii.

Butoanele placebo sunt un fel de superstiţie, sau ritual antic. Le apeşi în speranţa obţineri unui rezultat - dacă obţii rezultatul o dată, devii superstiţios.

Dansul ploii sau sacrificarea unei oi s-au transformat în zilele noastre în apăsatul butoanelor neîncetat.

Creierului nu îi plac întâmplările aleatorii, şi caută să lege o cauză de fiecare efect, iar când nu poate inventează una.

Butonare plăcută! :)
P.S. Cel mai deştept buton îl găsiţi mai jos!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu