duminică, 17 noiembrie 2013

Cum să-ţi faci prieteni noi

Odată cu trecerea anilor să-ţi faci prieteni adevăraţi devine din ce în ce mai greu. Dar de ce bărbaţii stau foarte prost la acest capitol?

În copilărie să-ţi faci prieteni noi era floare la ureche, aveai o dublură la surprize turbo făceai schimb cu mine care aveam şi eu o altă dublura şi pac eram prieteni toată vara.

Cu adulţii este însă mult mai dificil, cumva odată cu trecerea anilor totul ajunge să fie comparat, eu am o maşină şi tu ai o maşină, dar întotdeauna maşina mea trebuie să aibe cai mai mulţi, întotdeauna. În mintea noastră se duce o competiţie surdă în ceea ce priveşte salariul, cât de mult păr mai ai în cap, a cui nevasta e mai "bună", a cui burta e mai mare etc.

Poţi spune că tu ai prieteni, prieteni pe Twitter, prieteni pe Facebook  şi o grămadă de lume nouă pe care o întâlneşti pe stradă în fiecare zi şi care în mintea ta îţi este prietenă. Dar gândeşte-te aşa, câţi oameni îţi răspund când le zici "bună ziua"? Câţi îţi sunt cu adevărat prieteni? Cu câţi dintre ei te întâlneşti sau îi vizitezi? Niciunul.

Pentru bărbaţii adulţi este aproape imposibil să-şi facă noi prieteni.

Poate din cauză că muncim prea mult, poate din cauză că unii au o familie, poate că strângem prieteni pe internet iar apoi păstrăm o distanţă de siguranţă din faţa monitorului.

Sau poate că este pur şi simplu vorba de încredere. Bărbaţii îşi pierd încrederea unii în alţii odată ce ies de pe băncile şcolii şi îşi găsesc un loc de muncă. Ei intră astfel în rolul de întreţinător, de om care aduce pâinea în casă, şi îşi pierd abilitatea de a-şi face noi prieteni.

Femeile în schimb nu au astfel de probleme, ele pot avea relaţii prieteneşti de lungă durată cu alte femei fără nici o problemă tot restul vieţii. Poate şi pentru că femeilor le pasă de alţii iar bărbaţii se preocupă mai mult de lucrurile materiale decât de oamenii care-i înconjoară.

Dar de câţi prieteni are nevoie un bărbat? Nu este ceva neobişnuit pe Facebook să vezi pe cineva cu mii de prieteni. Adevărul e că doar cu câţiva dintre ei te-ai întâlni faţă în faţă, şi acum nu vorbesc de relaţiile cu persoane de sex opus, pentru că acolo este altă discuţie.

Se spune că în medie un om poate avea relaţii amicale de lungă durată cu cel mult 150 de persoane. Dar acest număr cuprinde interacţiunile personale cu vecinii, poştaşul, şoferul de autobuz, logodnica etc. De aici reiese întrebarea câţi din cei 150 de persoane cu care interacţionezi îţi pot fi prieteni apropiaţi? Se pare că răspunsul este 5.

Prietenii îşi fac viaţa mai uşoară unii altora, punctele lor forte te pot ajuta acolo unde tu dai greş şi invers. Eşti un om norocos dacă ai prieteni în care să ai încredere, iar dacă printre ei se număra următoarele tipuri de amiciţie atunci chiar că poţi juca la loto cu toată încrederea.  :)

MENTORUL

De multe ori soţia este cea care joacă rolul de confident şi problemele se rezolvă astfel în familie, însă mentorul este cel care este alături de tine atunci când chiar relaţiile din familie nu merg prea bine, sau când ai o problemă specifică bărbaţilor.

Mentorul nu va fi întotdeauna pe placul tău, el este persoana care te echilibrează, cel care nu te lasă să te împăunezi prea mult atunci când eşti promovat sau când încerci să cucereşti prietena altui tip.
Mentorului nu-i este frică să te critice tocmai pentru că vrea ca tu să devii un om mai bun.

Cine îţi poate fi mentor: Tatăl tău, unchiul tău, preotul etc.

CAMARADUL BURLAC

Acesta este de obicei cel care se căsătoreşte cel mai târziu din grupul tău de prieteni. El îţi poate fi de ajutor în funcţie de situaţia la care te afli la un moment dat.

Când eşti singur te poate învăţa cum să interacţionezi cu persoanele de sex opus şi poate începe chiar conversaţia cu o fată pe care tu o placi. Când treci printr-o despărţire este cel ce îţi aminteşte ce înseamnă un meci de fotbal şi o bere sau o plimbare prin sălbăticie între camarazi pentru că el are  timpul necesar să-l petreacă cu tine pe când alţi prieteni se ocupă de familiile lor.

Unde îl poţi găsi pe burlac: Colegii de şcolă, colegii de muncă etc.

PRIETENUL BUN LA TOATE

Mă gândesc la prietenul ce se pricepe la reparaţii de tot felul. Este cel care stă lângă tine atunci când pui gresie pe jos în baie şi te ajută cu sfaturile lui sau cel ce îţi împrumută o cheie franceză oricând este nevoie.

Acesta este probabil ce mai de valoare prieten pe care îl poţi avea, ai grijă să fie cel care te asistă şi de la care înveţi când vine vorba de reparat, montat, curăţat etc. nu îl lăsa pe el să facă toată munca astfel nu rişti să pierzi sfaturile lui preţioase.

Îl poţi găsi pe acest prieten printre vecini, la magazinul de componente pentru calculatoare, service etc.

INSTRUCTORUL DE FITNESS

E acel prieten care aleargă la maraton, parcurge zilnic kilometri întregi pe bicicletă, se antrenează tot timpul şi niciodată parcă nu oboseşte.

Este cel ce poate deveni sâcâitor cu invitaţiile la sală sau alergările prin parc. Nu e obligatoriu să-i spui da de fiecare dată, dar de ce să-ţi refuzi oportunitatea de a fi mai sănătos şi mai în formă? Poate nu îţi va place prea mult acest prieten dar mai târziu îi vei mulţumi că te-a provocat la mişcare în loc să te lase în faţa televizorului mâncând chipsuri.

Unde îl poţi găsi: la sală, curse, alergând în parc (uită-te după cel care aleargă în pantaloni scurţi fără să transpire).

COLEGUL DE MUNCĂ

Cei mai mulţi bărbaţi muncesc 40 de ore pe săptămână. Vei face  şi ore suplimentare pentru că îţi place să duci treaba la bun sfârşit. După ce termini munca sau în timpul pauzei de masă este bine să vorbeşti cu cineva care te înţelege pe tine şi munca pe care o prestezi.

Încearcă ca acest prieten să nu fie şeful tău, pentru că atunci eşti doar un lingău nu un prieten, ci să fie un coleg de pe o poziţie similară.

Unde îl găseşti: la birou, la cafeneaua din colţ dacă lucrezi de acasă sau pe cont propriu etc.

Acum e timpul să-ţi depăşeşti condiţia, să ieşi din tipare şi să întrebi aşa cum fac şi eu acum: Cine vrea să fie prieten cu mine?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu