duminică, 6 octombrie 2013

Travel tips & destinations

Îmi plac micile plăceri ale vieţii, îmi place să citesc o carte sau emailul acasă la mine, îmi place locuinţa în care stau şi care este "proiectată" pe gustul meu, nu mă văd ca un mare călător prin lume, dar prezentul este puţin opus, sunt un mic călător în prezent. Şi am tras unele concluzii pe care vreau să le împărtăşesc cu voi.

 Bagajul. Îmi place să călătoresc doar cu un rucsac, de obicei încap în el tot ceea ce am nevoie, dacă blugii se murdăresc îi pot spăla în chiuvetă şi usca pe un balcon o dată pe săptămână, nu am nevoie de mai mult de o pereche de blugi în bagaj astfel. Călătorind doar cu un rucsac îţi economiseşte multă energie iar împachetatul şi despachetatul se fac foarte simplu, în plus dacă zburaţi cu avionul acesta se transporta gratuit ca bagaj de mână şi nu se plătesc taxele de cala dacă are mai puţin de 10 Kg şi anumite dimensiuni.  

Ce să vizitaţi. De obicei îmi place să nu-mi fac planuri cu privire la ce locuri voi vizita, pur şi simplu merg la pas, chiar mai în fugă dacă este nevoie, şi mă las purtat pe străzile oraşului, nu urmăresc atracţiile turistice care uneori merită să fie vizitate alteori nu, şi nu merg într-un loc cu o idee preconcepută sau cu anumite aşteptări, pur şi simplu urmăresc să descopăr oraşul şi oamenii aşa cum se prezintă într-o zi obişnuită. Dacă obosesc mergând îmi place să încerc transportul public în loc să apelez la un taxi, şi chiar dacă sunt în vacanţă îmi acord timpul necesar pentru odihnă într-un parc sau la o terasă admirând împrejurimile.  

Partea distractivă. Fiecare călătorie de anul acesta a avut punctele sale distractive:

 În Delta Dunării am descoperit anul acesta Sulina. După câţiva ani buni de mers la Sf. Gheorghe în delta acum m-am nimerit în Sulina un oraş cu destule puncte de atracţie şi în care îţi poţi arunca cortul pe nisipul fin şi admiră plaja sălbatică, mi-au plăcut oamenii de acolo foarte deschişi şi care făceau cu mâna la vapoarele ce treceau pe apă. În centrul oraşului se găsesc nenumărate terase moderne la care poţi mânca ciorba de peste foarte gustoasă dar şi tot felul de preparate din peste sau nu. Drumul spre plajă este destul de lung dar peisajele sunt pitoreşti, nu trebuie să rataţi răsăritul şi apusul soarelui pe plajă dar şi în oraş, sunt privelişti ce îţi taie respiraţia.  

Sibiul este într-adevăr un oraş deosebit, este unul dintre puţinele oraşe medievale încă locuite din Europa. Mi-a făcut plăcere să urc în Turnul Sfatului pentru a face poze cu împrejurimile de la înălţime, Piaţa Mică înconjurată de clădiri deosebit de interesante cu turla Catedralei Evanghelice profilată pe fundal, Podul Mincinoşilor cu legenda sa, pe care vă las să descoperiţi dacă este adevărată sau nu. Oamenii foarte sociabili şi turiştii veniţi din toate colţurile lumii ce umpleau terasele până la ora 3 în noapte ca apoi la ora 8 dimineaţa acestea să fie iar pline ochi. Piaţa Mare cu Palatul Brukenthal este un loc bun de promenadă cu fântâni ce izvorăsc din pavajul pieţei pentru ai răcori pe turiştii extenuaţi sau pe localnicii ieşiţi la plimbare la apus de soare.  

Varna este cel mai mare oraş de la Marea Neagră al bulgarilor, în timpul verii îşi dublează populaţia datorită turiştilor, aici se ţin nenumărate festivaluri sub denumirea de Varna estivală. Plajele oraşului merită vizitate, priveliştea fiind una deosebită datorită dealurilor împădurite din preajma oraşului. Ne-au plăcut beach-barurile de pe plajă unde se putea servi Kamenitza, bere locală care de asemenea ne-a fost oferită pe gratis în drumul spre plajă în doze de aluminiu, fapt ce ne-a uimit foarte tare. În Varna se găsesc pe lângă catedrale şi muzee un delfinariu şi un acvariu pentru cei interesaţi.

În Italia am ajuns în Milano, Genova şi Portofino. Milano are ca principal punct de atracţie Domul, clădire pe care am vizitat-o în interior cât şi de pe acoperiş, este într-adevăr impresionantă iar construirea ei a durat aproximativ 400 de ani. Via Manzoni este o stradă aglomerată din cartierul modei din Milano cu palate, muzee şi case de modă. Galeria Vittorrio Emanuele II, un ansamblu comercial vechi de 150 de ani, considerat a fi unul din modelele primelor mall-uri din lume. Piazza della Scala cu statuia lui Leonardo Da Vinci şi a discipolilor săi este un bun punct de plecare pentru cei dornici a explora oraşul. Milanezi sunt foarte eleganţi chiar şi atunci când merg pe scuter sau bicicletă, într-o zi de muncă îi poţi observa cum nu ies din casă fără a fi aranjaţi la patru ace.Trebuie să încercaţi cea mai bună îngheţată de care am avut parte în Milano ea se poate găsi la gelateria Grom pe Via Molino delle Armi iar cum ieşiţi din gelaterie puteţi încerca şi barul Luca's bar unde am băut cea mai bună bere Peroni din Italia. Nu rataţi târgul de antichităţi din cartierul Navigli extrem de minunat dar deloc ieftin.

În Genova am vizitat centrul vechi cu străduţe înguste în care este uşor să te rătăceşti, aşa cum se spune e uşor să te îndrăgosteşti de Genova dar la fel de uşor te poţi pierde pe străzile ei. Oraşul este împărţit în trei părţi distincte. Zona industrială unde se poate vizita farul oraşul Lanterna. Zona centrului vechi cu catedrale, muzee şi străduţe întortocheate, terase unde poţi servi fructe de mare proaspete, pizza sau spaghete delicioase, portul cu ambarcaţiuni cu vele şi nenumărate gelaterii şi magazine de tot felul. Zona modernă cu plaje populate chiar şi în luna octombrie, pentru că am avut parte de o vreme caldă şi însorită în Genova excepţie făcând prima zi când a plouat dar foarte puţin. Genova este cunoscută ca şi oraşul lui Cristofor Columb multe străzi şi pieţe chiar şi aeroportul oraşului purtându-i numele. Există şi o casă memoriala, însă nu cea originală, aceasta s-a construit pe locul fostei case originale.
 
La 35 de Km de Genova vă recomand să mergeţi în staţiunea turistică Portofino. Cu un număr de numai 500 de locuitori este pe atât de cunoscută datorită faptului că în anii 60', perioadă "La Dolce Vita a Italiei", mulţi actori celebri, nobili, vedete pop, şi-au construit aici reşedinţe de vacanţă. La intrarea în staţiune sunteţi informaţi de o statuie montată aici sub apă, este vorba de statuia lui Hristos din Abis. Am urcat pe treptele ce duc la Castelul Brown de unde se poate admira portul care pe vremuri era denumit portul delfinilor datorită delfinilor ce trăiau aici. Acum portul este populat de yachturi scumpe. Culoarea apei este de un albastru foarte frumos şi împreună cu clădirile viu colorate şi culmile înalte cu vegetaţie mediteraneană alcătuiesc un tablou minunat ce nu se va lăsa uşor scos din amintirile mele. Acestea sunt sfaturile mele de vacanţă şi cele mai recente destinaţii, ţin să menţionez că mi-au plăcut toate locurile şi să le mulţumesc tuturor oamenilor care m-au ajutat şi care mi-au zâmbit pe tot parcursul călătoriilor mele.

P.S.: Poze gasiti aici www.facebook.com/rsilviu3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu