duminică, 20 octombrie 2013

Cum eviţi să ajungi falit

Callie Rogers câştigătoarea a 2,5 milioane de lire sterline la loteria din Anglia în 2003 şi-a cheltuit toţi banii pe shopping, prietene şi operaţii estetice, după 6 ani lucra ca servitoare. William Post a risipit cei 16 milioane de dolari câştigaţi tot la loto în 1988 în investiţii păguboase, maşini şi case, înainte de a ajunge falimentar şi a fi arestat pentru că a tras cu arma după un recuperator de datorii.

Se pare că e în firea oamenilor aflaţi în dificultăţi financiare ca după ce câştigă sume importante de bani să ajungă câteodată mai rău chiar decât înainte de a le fi câştigat, lucrul acesta a fost demonstrat şi de un studiu făcut în Florida printre câştigătorii la loterie din 1993 şi până în 2002, aceştia ajung într-un procent mai mare falimentari decât fericiţi. Motivul principal al falimentului pentru jucătorii americani îl reprezintă venitul lunar mic şi o educaţie sub medie.

A fi dator în unele familii înseamnă ceva normal iar copii cresc cu acesta idee devenind la rândul lor nu prea buni administratori ai banilor. Tema este una sensibilă şi nu oricine îşi permite un consultant financiar  mai ales în vremuri de criză. Regula principală ar trebui să fie să cheltuim doar banii pe care îi deţinem fără să ne adâncim în datorii, iar dacă ele apar să le tratăm cu seriozitate fără a aştepta refinanţarea creditului în timp ce am plecat într-un sejur în Insulele Maldive.

Totul începe cu o observaţie, în copilărie când mergeai în vizită la un prieten puteai observa cât de diferită era casa şi familia lui, şi erai atât de năucit de regulile şi obiceiurile din acea casă încât treceam cu vederea că mâncau doar salam cu ketchup. Observând că prietenul tău are alte posibilităţi şi aşteptări de la viaţa era descurajant pentru un copil şi te făcea să te întrebi ce este normal şi ce nu.

Din păcate mulţi oameni adulţi se comportă tot ca nişte copii şi în loc să înveţe lucruri noi de la prietenii lor se pierd în regrete şi scuze presupunând că viaţa prietenilor este diferită pentru că ei au mai mult decât tine, deci tu nu poţi face ceea ce fac ei.

Ce este de făcut?

Cu toţi trebuie să ne schimbăm obiceiurile financiare, economia este dinamica pentru a rezista trebuie să te adaptezi noilor situaţii. De exemplu unui câştig neaşteptat trebuie să-i ataşăm şi un timp de gândire cum îl cheltuim mai cu rost iar bucuria noului venit suplimentar trebuie lăsată în urmă cât mai rapid. Îţi poţi plănui vacanţele, tratamentele medicale de care ai nevoie chiar şi pensia în loc de a aştepta ca lucrurile pur şi simplu să se întâmple. Astfel vei reuşi să-ţi controlezi banii şi cel mai important nu te vor controla ei pe tine.

Cel mai greu lucru din păcate când vine vorba de a face un plan financiar este evident găsirea banilor. Să zicem că nu ai câştigat la loto dar ai o slujbă, un bun plan de viitor în ceea ce priveşte banii ar fi să încerci să economiseşti sume mici pentru zile negre. În curând vei deţine banii importanţi pentru orice situaţie de urgenţă ce s-ar putea ivi în viitor şi nu vei fi nevoit să ipotechezi casa pentru a face rost de bani.

Părinţii îşi iubesc copii şi le doresc numai binele este adevărat, însă când vine vorba de finanţe de multe ori se înşeală. De exemplu termina o facultate de renume iar ea se angajează pe funcţia de casier la un supermarket, preferând asta în loc de nimic să zicem. Automat mama ei a rămas oripilată de alegerea făcută de fiică spunând că trebuie să aştepte un post mai bun.

Câteodată familia ne învaţă greşit că merităm un anumit standard, un anumit loc de muncă sau că avem un anumit rol în viaţă. Doar pentru că tu sau părinţii tăi cred că meritaţi numai ce este mai bun în viaţa asta nu înseamnă că ăsta este şi adevărul. Lumea nu îţi va da o mână de ajutor doar pentru că ai o diplomă recunoscută, o minte genială sau părinţi care se mândresc cu tine. Este de departe mai bine să recunoşti că tu trebuie să îţi aduci singur contribuţia pentru a-ţi găsi singur calea în viaţă.

Înţelegând că nu există loc de muncă care să fie sub nivelul tău şi că există nobleţe în orice muncă pe care o faci pentru a te întreţine pe tine şi familia ta, te va ajuta să te menţii pe linia de plutire şi pe termen lung te vei simţi mulţumit de viaţa ta.

Există o diferenţă între ceea ce îţi doreşti şi ceea ce ai nevoie. Poate vei simţi că meriţi o casă de 500 mp şi o maşină, dar adevărata fericire vine din a trăi cu propriile mijloace şi a recunoaşte că nu ai nevoie de atât.

Învaţă să spui nu în ceea ce priveşte banii. Chiar dacă poţi părea un om zgârcit asta nu înseamnă că trebuie să fii finanţatorul prietenilor tăi sau rudelor tale. Cei cu adevărat apropiaţi nu te vor iubi doar pentru că le împrumuţi bani, deci nu te vor iubi mai puţin doar pentru că le-ai spus nu.

Reţine situaţiile în care părinţii tăi au reuşit, reînvăţa lecţiile de viaţă în care ei au dat greş în ceea ce priveşte banii. Părinţi se vor bucura de succesul tău chiar dacă acesta arată diferit faţă de al lor.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu