vineri, 13 septembrie 2013

Câteva chestii ce nu te învaţă la şcoală, deşi ar trebui


Că tot se apropie începutul şcolii pentru multă lume pregătirile sunt în toi. Îmi aduc aminte cu plăcere de primii ani de şcoală şi nu regret nimic din ceea ce a însemnat şcoală pentru mine. Acum am 29de ani însă mă gândesc că şcoala ar putea fi totuşi locul unde ai putea să înveţi unele idei pe care eu le-am priceput mai târziu şi care, cred eu, că trebuia să le fi ştiut de pe timpul terminării şcolii.

Poate unele din ideile de mai jos au fost discutate de către profesori dar cred eu, fără a fi vreun specialist în educaţie, se simte lipsa în şcoli a unei ore cel puţin odată pe săptămână, în care un profesor specializat să vorbească despre dezvoltare personală elevilor, cred că lucrul ăsta ar aduce multe beneficii societăţii în general.

Aşadar mai jos m enumerat câteva dintre lucrurile pe care aş dori ca şcoala să le fi explicat mai pe larg.

1. Nu te compara cu alţii. Egoul îşi doreşte comparaţia. Vrea să găsească mereu motive pentru care tu să te simţi bine cu tine însuţi ( am un telefon nou). Dar făcând asta devine foarte greu să nu te compari cu cei din jur care au mai mult decât tine ( o nu! Gigică are un telefon mai performant decât mine). Şi ajungi de unde ai plecat şi iar nu te simţi bine cu tine însuţi. Dacă te compari tot timpul cu alţii laşi lumea înconjurătoare să controleze cum te simţi tu cu tine însuţi.

Cea mai bună metodă este să te compari pe tine doar cu tine, să vezi cât de mult ai avansat şi să analizezi împlinirile. Poate nu pare la fel de distractiv dar pe termen lung asta îţi va aduce mai mult stil şi putere personalităţii tale ceea ce te va face să gândeşti pozitiv pe termen lung.

2. Învaţă să mulţumeşti. Probabil că am fost învăţaţi să fim recunoscători pentru că aşa e corect, sau pur şi simplu pentru că aşa se face. Dar acel sentiment de gratitudine dacă reuşim să îl menţinem un minut sau două ne poate aduce de la o stare negativă la una pozitivă foarte uşor. E foarte bine şi pentru menţinerea optimismului şi atunci când vrem să ne concentrăm asupra lucrurilor importante. Cel mai important atunci când mulţumeşti cuiva este faptul că faci oamenii fericiţi ceea ce te va face şi pe tine fericit pentru că emoţiile sunt contagioase.

3. Nu lua lucrurile prea în serios. Cele mai multe temeri de cele mai multe ori nu devin realitate, iar ceea ce poate părea o mare problemă acum poate nici nu ţi-o vei aminti peste 3 ani.

Luându-te prea în serios pe tine sau emoţiile tale de cele mai multe ori nu duce decât la şi mai multă suferinţă, aşa că relax and take it easy.

4. Atitudinea ta poate schimba realitatea. Toţi am auzit vorba "trebuie să-ţi schimbi atitudinea" sau "trebuie să ai o atitudine pozitivă" , este un sfat bun dar nu e de ajuns doar să-l spui ca mai apoi să revii la vechea atitudine.

Când începi să priveşti lucrurile cu o atitudine pozitivă în loc de una negativă percepi lucrurile din alt unghi şi asta te va face să te gândeşti de ce oare nu ai observat problema în acest fel până acum. Când îţi schimbi atitudinea îţi schimbi priorităţile şi toate lucrurile îţi vor apărea sub o altă lumină.

Pesimismul poate părea mai aproape de realitate, şi poate fiind pesimist vei observa că de cele mai multe ori ai dreptate, poate asta îţi doreşti de la viaţă, dar pe de altă parte sunt atâtea lucruri mult mai distractive decât să ai dreptate tot timpul. Dacă îţi vei schimba atitudinea pe bune, în loc să analizezi astfel de concepte din mintea ta, vei fi surprins de rezultate.

5. Scrie despre orice. Dacă memoria ta este ca şi a mea, adică ca o găleată găurită, este bine să scrii ideile undeva pentru a-ţi aduce aminte cu uşurinţă de ele. Asta te va ajuta să te concentrezi asupra lucrurilor pe care ţi le doreşti.

6. Concentrează-te asupra lucrurilor pe care ţi le doreşti nu le te gândi la cele pe care nu le doreşti. Fă-ţi un ţel şi concentrează-te asupra lui, gândeşte-te des la ţintele tale şi concentrează-te să faci pas cu pas până ajungi cât mai aproape de ele.

7. Nu amâna. Dacă toată lumea ar amâna ce are de făcut atunci foarte puţine lucruri ar fi finalizate, fii primul care treci la acţiune prin măsuri practice, fii tu cel care învârte mingea nu fi o minge condusă de forţe exterioare întâmplătoare.

8. Întâi da valoare şi apoi culege roadele, niciodată invers. Se întâlneşte des ideea că cineva trebuie să-mi dea ceva sau să facă ceva pentru mine înainte da a da şi eu ceva. Problema este că multă lume gândeşte aşa şi până la urma nimeni nu dă nimic sau aproape nimic.

Dacă vrei să creşti valoarea lucrurilor ce le primeşti (bani, iubire, bunătate, oportunităţi etc.) trebuie să dăruieşti şi tu la rândul tău mai mult pentru că pe cât trece timpul vei observa că primeşti înapoi cam tot la fel cât dai. Ar fi bine să primeşti ceva pe degeaba, dar asta se întâmplă rar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu