joi, 29 august 2013

Gândirea flexibilă

    Toţi oamenii vor să fie fericiţi şi să evite, pe cât posibil, suferinţa, cu toate acestea de nenumărate ori   poţi auzi oameni care, fără să fie falşi, spun despre viaţa lor că este o continuă suferinţă.

      Ne legăm fericirea de obiecte, circumstanţe chiar şi oameni care în mod ironic nu au nici o legătură cu îmbunătăţirea vieţii noastre cotidiene, dimpotrivă unele ataşări de acest fel sunt chiar nocive.

     Pentru a fi cu adevărat fericiţi cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne adaptăm şi să ne antrenăm pentru o mai mare flexibilitate în gândire, şi să excludem lucrurile ce ne fac să devenim dependenţi de ele.

     Câteva puncte de reper de la care plec eu pentru a deveni mai flexibil în gândire şi mai fericit ar fi:

     În loc să mă înfurii ca lucrurile nu au ieşit aşa cum mi-am dorit, accept lucrurile aşa cum vin şi recunosc că lucrurile pot deveni imprevizibile.

     Mă bucur de ce am în acest moment, indiferent cât încerc să controlez lucrurile mâine s-ar putea să pierd unele avantajele pe care le deţin azi, o relaţie se poate sfârşi, se poate să fiu obligat să mă mut sau să fac unele schimbări care nu mă avantajează, eu aleg însă să mă confrunt cu problemele atunci când vin şi să mă bucur de prezent.

     Aleg să experimentez lucrurile şi apoi să învăţ din greşeli decât să încerc să controlez situaţiile de la bun început.

     Sunt cel mai bun prieten al meu, şi cred că merit chiar dacă alţii îmi spun că nu.

     Menţin relaţii sănătoase, am pe cineva aproape de inima mea, dar nu încerc să-l strâng prea tare pentru a nu-l sufoca. Din când în când îmi place să fiu singur şi să îmi urmăresc doar interesele mele.

     Încerc să interacţionez cu cât mai multe persoane, sunt cu miliardele doar.

     Sunt conştient că nu pot schimba trecutul, încerc să fiu fericit acum decât să-mi fac griji că nu am fost fericit în trecut sau nu voi fi fericit în viitor.

     Nu pot controla viitorul, întotdeauna va exista o zi de mâine la orizont, nu se ştie niciodată cât de bună va fi, ceea ce ştiu este că poate fi influenţată de felul cum îmi trăiesc prezentul.

     Înţeleg că durerea este inevitabilă, oricât m-aş strădui să o ocolesc ea tot vine, încerc în schimb ca momentele de suferinţă să fie cât mai scurte.

     Încerc să mă exprim fie pe blog fie pe o foaie de hârtie sau oriunde este posibil, pentru a scot sentimentele la suprafaţă.

     Mulţumesc momentelor de fericire şi încerc să pun cât mai multă pasiune în ceea ce fac, dacă va urma un moment mai puţin plăcut încerc să învăţ din el şi sunt conştient că tot ce te trage înapoi te va arunca apoi mult înainte, precum arcul aruncă o săgeată.

     Experimentez, apreciez şi mă bucur de fiecare moment.

     Nu este uşor întotdeauna, mă simt câteodată obligat să mă ataşez de oameni sau de idei preconcepute pentru că ele îmi creează o stare de confort şi securitate dar cred că aşa este firea omului.

     Concluzia ar putea fi că voi aveţi puterea să alegeţi cum să trăiţi şi să vă bucuraţi de fiecare moment, cu un sentiment de teamă, anxietate şi supunere sau cu un sentiment de libertate, pace şi iubire. Tu ce alegi acum?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu