marți, 4 iunie 2013

14 semne că relaţia nu e pe drumul cel bun
Probabil că toţi am avut un prieten care s-a cuplat cu o tipă iar apoi asta să te facă să te întrebi: "ce o fi fost în capul lui bă frate?"

Apoi îţi spui, "aşa ceva nu mi se va întâmpla mie niciodată."

Dar apoi ţi se întâmplă.

Care e faza? Ce îi face pe oameni să se implice în relaţii deşi există semne la partenerii lor că acestea nu vor merge?

Răspuns: iubirea e oarbă.

Serios!

Analizând creierul uman folosind un MRI s-a constatat că în prezenţa sentimentului de iubire creierul uman opreşte activitatea în unele zone responsabile de obicei de simţul critic.

Astfel iubirea sfârşeşte să acţioneze asupra noastră ca un drog şi îi face pe unii să nu ţină seama de unele semne evidente care indică faptul că nu se afla pe drumul cel bun. Iar dacă din întâmplare observi aceste semne la partenerul tău, le treci repede cu vederea spunând că sunt doar un capriciu trecător sau că semnele nu sunt chiar aşa rele iar tu vei fi tipul care vei reuşi să corectezi acel comportament.

Nu te minţi singur, nu poţi forţa un om să se schimbe, schimbarea trebuie să vină din interiorul lui.  Problemele ivite la început nu se atenuează cu timpul dimpotrivă, ele se amplifică cu timpul, sau altfel spus ce este bun de obicei nu ţine foarte mult dar problemele se acutizează odată cu trecerea timpului.

Poţi spune, nu domnule mie nu are cum să mi se întâmple aşa ceva, eu sunt bărbat şi nu las emoţiile să îmi învingă raţiunea. Dar este demonstrat faptul că femeile sunt mult mai receptive la semnale decât bărbaţii mai ales la începutul unei relaţii, cu alte cuvinte oricine poate fi orbit de iubire.

Ştiind că judecata ta este în ceaţă este bine să intri într-o relaţie atât cu inima cât şi cu creierul, trebuie să te distanţezi puţin de emoţiile resimţite şi să fii atent la indiciile care îţi vor spune că nu eşti pe drumul cel bun, asta mai ales dacă îţi doreşti o relaţie de lungă durată.

Dar care sunt semnele la care trebuie să fii atent? Bun fiecare îşi poate face propria lui lista dar eu acum vreau să vă prezint o listă de semne întocmite de psihologi şi specialişti în relaţii care mi se pare destul de cuprinzătoare. Majoritatea sunt nişte modele care pot duce în cele mai multe cazuri (nu în toate însă) la destrămarea unei relaţii.

Deoarece oamenii se comportă cel mai bine unii cu alţii la începutul unei relaţii, aceste semne pot să nu apară o perioadă, de obicei ele apar după trei luni de relaţie. Din această cauză unii recomandă să nu te grăbeşti şi să porneşti o relaţie pas cu pas.

Mai jos sunt enumerate câteva dintre semnele ce trebuie să-ţi atragă atenţia la ea atunci când porneşti o relaţie.

1. Este prea teatrală. Fereşte-te de femeia care nu numai că spune că îi plac dramele dar care are impresia că deţine fix rolul principal într-una. "Reginele dramelor" de obicei oscilează dintr-o extremă emoţională într-alta, când viaţa devine monotonă ele vor stârni întotdeauna o ceartă. Sunt de obicei impulsive şi îşi doresc să fie în centrul atenţiei tot timpul. Acest semnal poate indica şi o tulburare de comportament denumită "personalitate actoricească". Personalitatea actoricească poate părea destul de atractivă la început, dar seria de drame nu vor face decât să te simţi mizerabil pe termen lung.

2. Nu îi poţi suporta prietenii. Nu trebuie să fii prea exigent cu prietenii ei însă dacă unul/a dintre ei/ele te face să te arunci în mijlocul autostrăzii numai după o oră de când l-ai întâlnit, atunci asta este un semn ce trebuie să te pună pe gânduri. Cine se aseamănă se adună este o vorbă, iar pentru că tu nu eşti îndrăgostit de prietenii ei, o poţi cunoaşte pe ea prin intermediul lor într-un mod mult mai obiectiv. Aşadar să nu fiţi uimiţi dacă observaţi la ea aceleaşi metehne ca la prietenii ei după ce aburii iubirii oarbe se vor risipi.

3. Spune că toţi foştii ei parteneri sunt idioţi. Există posibilitatea ca toţi foştii ei să fi fost nişte idioţi. În cazul ăsta ce spune situaţia asta despre felul ei de a privii lucrurile şi a-şi alege partenerii? Iar situaţia asta te face să te gândeşti ca şi tu eşti un idiot deoarece oamenii merg de obicei pe aceleaşi modele când îşi aleg un partener. În unele cazuri îţi poate spune că doar unii dintre foştii ei au fost idioţi, iar aici apare altă problemă, cu toţi cunoaştem oameni care la un moment dat în viaţa ajung să fie concediaţi sau care pică un examen iar pentru asta partenerele lor să-i desconsidere şi să le facă viaţa un calvar pentru că este mai greu să fii responsabil susţinând pe cineva aflat la ananghie.

4. Nu se ţine de cuvânt. Cu toţii ştim că încrederea este un aspect important într-o relaţie sănătoasă, dar este greu să ai încredere în cineva care te înşeală la orice pas. Este bine de observat dacă este o fată de cuvânt şi se poate vedea asta destul de uşor în relaţiile pe care le are cu familia ei sau la locul de muncă.

5. Se poartă urât cu chelnerii. Poţi afla informaţii importante despre o persoană după felul cum se poartă cu străinii. Psihologii spun că felul cum îi tratează o persoană pe străini indica prezenţa sau lipsa unei conştiinţe sociale, empatiei sau maturităţii în gândire aceleaşi caracteristici ce sunt căutate şi într-o relaţie de lungă durată sănătoasă.

6. Se aşteaptă să fie tratată ca o prinţesă. Când cineva vine într-o relaţie convins că nevoile sale trebuiesc îndeplinite întotdeauna primele izolarea şi furia partenerului sunt de obicei rezultatul. Fiţi atenţi la indiciile care te duc cu gândul că ea ar fi o "prinţesă" (cel mai puternic indiciu ar fi că are un breloc atârnat de pantaloni pe care scrie mare "PRINCESS").

7. Se ceartă cu tine tot timpul. Nu este nimic anormal la un conflict în cuplu este chiar indicat şi sănătos. Dar dacă tot ceea ce faceţi este să vă certaţi atunci lucrul ăsta trebuie să te pună pe gânduri. Specialiştii spun că raportul de interacţiuni pozitive faţă de cele negative pe care le ai cu partenerul tău ar fi de 5 : 1, adică 5 interacţiuni pozitive la una bucată ceartă, dacă raportul este invers atunci te vei simţi mizerabil în acea relaţie. Şi nu încerca să te convingi singur că lucrurile vor merge mai bine cu timpul pentru că nu este aşa. De fapt primii 3 ani sunt consideraţi un fel de "lună de miere" a unei relaţii. Dacă lucrurile nu merg bine încă din primele faze ale relaţiei atunci ai o problemă mare.

8. Se înfurie pe tine atunci când vrei să îţi petreci timpul cu prietenii tăi. Să socializezi cu prietenii tăi este un lucru foarte important, din păcate unele femei nu înţeleg lucrul ăsta şi te lovesc în biluţe încă de la primele tale intenţii de a ieşi doar cu prietenii tăi undeva. O femeie de treabă te va încuraja chiar să ieşi cu băieţii ştiind că acest lucru nu va face decât bine relaţiei voastre.

9. Niciodată nu-şi cere scuze pentru comportamentul greşit. A-ţi cere scuze denotă întotdeauna un comportament raţional şi responsabil, şi ajută la menţinerea unei relaţii stabile. Argumentările lungi în care tu încerci să-l convingi pe el sau pe ea că a greşit sunt un semn de îngrijorare, mai ales atunci când el/ea continua să nege că ar fi vinovat/ă .

10. Ea nu are o relaţie bună cu familia ei. Dacă are o relaţie grozavă cu familia ei atunci sunt şanse mari să aibe o relaţie frumoasă cu tine. Desigur sunt cazuri în care aşchia nu sare departe de trunchi şi familia ei se comportă abuziv, atunci distanţarea ei faţă de familie poate fi de înţeles.

11. Nu este flexibilă. Capacitatea de a te lăsa dusă de val şi de a te adapta oricărei situaţii este foarte importantă pentru succesul unei relaţii. Cum îţi dai seama dacă ea este inflexibilă? Simplu pune-o în situaţii neaşteptate, călătoriţi într-o ţară mai puţin dezvoltată, sau mai simplu, propune-i un sejur cu cortul la mare. Dacă refuza să meargă cu cortul chiar şi o singură dată asta trebuie să-ţi ridice un mare semn de întrebare.

12. Nu împărtăşiţi aceleaşi idealuri în viaţă. Nu contează cât de mult va iubiţi dacă nu împărtăşiţi aceleaşi valori morale şi nu urmăriţi aceleaşi scopuri lucrurile nu vor merge cum trebuie. Cuplurile care au aceleaşi obiective pe termen lung se descurca mult mai bine.

13. Este violentă. Ştiaţi că femeile sunt la fel de predispuse (în unele situaţii chiar mai mult) la violenţa domestică? Sigur loviturile ei nu dor la fel de tare, dar dacă prietena ta devine violentă atunci când vă certaţi asta trebuie să te facă să-ţi pui unele întrebări. Denotă existenţa unor probleme sufleteşti ascunse iar dacă se întâmplă odată sigur situaţia se va repeta. Nu încerca să escaladezi conflictul.

14. Se zgârceşte cu aprecierile. Impresia că eşti apreciat face o relaţie să meargă mai departe în mod plăcut. Dacă iubita ta remarcă foarte rar sau nu îţi mulţumeşte pentru lucrurile drăguţe pe care i le faci atunci corabia iubirii tale se va scufunda torpilată de indiferenţa ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu